Volitelný předmět výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním
Garant předmětu: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc., Klinika rehabilitace
a tělovýchovného lékařství UK 2. LF
Povinně
volitelný předmět pro
1) studenty
magisterského studia medicíny 4. a 5. ročníku
2) studenty
bakalářského studia fyzioterapie 2. a 3. ročníku
Předpokládaný termín výuky: Vždy úterý, středa, čtvrtek od 15 hodin, zápočtový test dle dohody.
Maximální počet
uchazečů dle velikosti přidělené posluchárny (vloni kongresová místnost Kliniky
dětské hematoonkologie, horní limit tedy 50 studentů)
Předpokládané
znalosti: anatomie, fyziologie, zátěžová fyziologie, základy biochemie.
Syllabus (vždy
zhruba dvouhodinové téma)
1) Úvod, základní
pojmy: makroživiny mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy -
lipidy - proteiny.
2) Energetická
bilance. Metody měření energetického příjmu a výdeje, stanovení bazálního
metabolizmu. Metabolické výpočty a odhady.
3) Glykemický
index stravy a jeho vztah k metabolickému syndromu.
4) Mikroživiny,
stopové prvky, vitamíny - funkce, nejčastější karence v naší populaci
5) Ochranné,
škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika.
6) Výživové
doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.
7) Racionální
dieta a její varianty
8) Alternativní
často používané diety: vegetariánská, dělená strava, Zónová dieta. Klady a
rizika.
9) Výživa v
kontextu pohybu, výživa a obezita
10) Přehled
vhodných a nevhodných dietních návyků u kardiovaskulárních chorob, diabetu,
osteoporózy, asthma bronchiále
11) Průmyslová
výroba a označení potravin. Legislativa, kontrola. Zdravotní aspekty průmyslové
výroby potravin.
12) Vybrané
kapitoly ze sportovní dietologie, pitný režim sportovce
13) Základy diagnostiky
výživy, výživové poradenství (teorie + praktické semináře)
14) Zápočtový
test (v odstupu týdnů od ukončení výuky)